cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Bedak Talkum Berisiko Sebabkan Kanser Ovari


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-06 20:52:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Penggunaan bedak talkum ni sangat terkenai dikalangan bayi, kanan-kanak dan jugak pompuan. Ia boleh ghamai dok kata telah menjadi rutin harian bagi depa untuk menyapu bedak diseluruh badan termasuklah di bahagian alat sulit untuk mengelakkan ruam terutamanya pada bayi. tapi tahukan hampa bahawa perbuatan ni dapat mengundang penyakit kanser yang merbahaya.

Menurut kajian yang telah dijalankan, ianya berpunca daripada bahan utama yang terkandung dalam bedak talkum iaitu magnesium silicate hydroxide atau lebih dikenali sebagai talc. Talc ni adalah ramuan palin utama didalam semua bedak tak kiralah bedak wangi, bedak berubat mahupun bedak bayi. Sejak dari dahulu lagi talc telah dikenai konfem oleh para pengkaji sebagai bahan beracun yang boleh jadi punca tumoq dalam ovari dan jugak paru-paru.

depa telah menemukan zarah-zarah talc dalam tumoq ovari pompuan dan mendapati kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit depa. Terdahulu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang CAP telah mendedahkan bahawa pompuan yang menggunakan bedak talkum 40 peratus lebih berisiko untuk menghidap penyakit kanser ovari. depa jugak memaklumkan bahawa zarah talc ni boleh sampai ke sistem pembiakan dan akan terbenam dalam lapisan ovari.

Ianya dibuat berdasaqkan satu kajian dari sebuah Sekolah Perubatan Harvard di Boston tang mana telah terbukti pemakaian bedak talkum walaupun seminggu sekali akan menambahkan lagi risiko dari terkena kanser ovari berbandin dengan pompuan yang langsung tak menggunakannya. Bukan tu saja, malah debu putih haluih yang terhasil daripada talc ni jugak akan mengundang masalah kepada paru-paru dan sistem pernafasan pasai kandungan silika dan asbestos didalamnya.

Bayi atau sapa-sapa saja yang menghidunya akan terdedah kepada masalah laluan udara yang sesai lepaih mendapat pneumonia. Pengguna dinasihati supaya memakai bedak yang diperbuat daripada tepung jagung ataupun tepung beraih bagi mengelakkan permasalahan ni. Untuk bayi pulak, sebaiknya gunakan minyak sapu berbandin bedak talkum bagi mengatasi masalah ruam.

Penemuan merbahaya ni bukanlah sesuatu yang baghu, pasai sejak dari tahun 2009 lagi kita telah serin diingatkan supaya tak menggunakan bedak talkum. ni berkaitan dengan keh soghang pompuan meninggai dunia menderita kanser ovari dan jadi punca syarikat Johnson Johnson terpaksa membayaq pampasan yang tinggi kepada keluarga mangsa. utaranews. com


Bedak Talkum Berisiko Sebabkan Kanser Ovari
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme