cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Apa Tu Halloween Dan Awatlaa Oghang Barat Menyambutnya 31 Oktober Merupakan Tarikh Sambutannya Setiap Tahun


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-11-11 07:32:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Halloween biasanya dikaitkan dengan syaitan, ahli sihiaq, hantu, Goblin dan makhluk-makhluk mitos dan menyeramkan lain dari kebudayaan Barat. Halloween disambut dengan menghiasi rumah dan pusat membeli-belah dengan simbol-simbol Halloween hat sama dok habaq tadi. Jack O Lantern, nama yang terlalu sinonim dengan perayaan Halloween, Tapi tahukah hampa sapadia Jack O lantern ? Sebenaqnya, ia hanyalah nama sejenih labu.

Sebiji labu kunin yang dipotong dibahagian ataih, dikorek isinya dan diukiaq membentuk kepala makhluk yang menyeramkan. Lilin atau lampu akan dimasukkan ke dalam labu tu. Bila dipasang, akan tampak macam makhluk yang menyeringai. Ukiran labu ni diambik berdasaqkan sebuah ceghita dongeng rakyat Ireland. Terdapat beberapa versi namun ceghita dibawah ni adalah yang palin terkenai.

Kononnya, soghang petani bernama Jack yang cerdik telah berjaya mengurung si Iblih. Hasil perjanjian, Jack melepaihkan Iblih apabila setuju tak akan menendang Jack ke dalam neraka. Bila Jack meninggai dunia, rohnya tak diterima jannah pasai banyak buat dosa. Namun, dia jugak tak boleh masuk ke neraka pasai Iblih yang berpegang pada janji depa. Akhiaqnya, roh Jack tergantung diawang-awangan.

lepaih, dia membuat sebuah lentera lampu daripada buah labu. sambey membawa labu tu, dia berkelilin ke serata tempat untuk mencari tempat istirehatnya. Pada hari-hari biasa, hampa memang payah nak menemui labu Jack ni. Namun, pada tarikh 31 Oktober setiap tahun, konfem mudah hampa menemuinya terutama di kawasan bandaq. Tarikh hat sama dok habaq tadi labu Jack O Lanterns akan dok ada di serata tempat, dijadikan simbol untuk menyambut perayaan Halloween.

Ia merupakan keramaian tradisi. Sejak zaman berzaman yang dikaitkan dengan kematian, syaitan, hantu, sihiaq dan sebagainya. Pada tarikh tu, oghang-oghang akan keluaq merayakannya dengan berpakaian aneh dan menyeramkan. Sejarah labu Jack dan Halloween adalah dua perkara berbeza. Perayaan ni Berasai Dari Bangsa Kuno Samahain Di Sebuah Wilayah Ireland.

Kononnya, perayaan tu bagi meraikan penghujung musim panaih masa terang dan permulaan musim gugoq masa gelap . Bangsa kuno tu percaya, pada tarikh 31 Oktober, bataih antara dunia nyata dan dunia roh adalah nipih . Bermakna, roh boleh datang ke dunia manusia untuk berkomunikasi. Pada waktu hat sama dok habaq tadi, penduduk akan mengadakan perayaan besar-besaran bagi menyambut kedatangan nenek moyang depa yang dah lama meninggai dunia.

Bagi menghindari roh jahat menggangu perayaan depa, maka depa akan berdandan macam makhluk-makhluk yang menakutkan semuga roh jahat tak singgah ke rumah depa pasai beranggapan, penduduk tu sama jahat sepertinya. Perayaan tu telah dibawak oleh imigran Ireland ke Amerika sekitaq abad ke 19. Sejak tu, ia semakin menulaq ke serata dunia .


Apa Tu Halloween Dan Awatlaa Oghang Barat Menyambutnya 31 Oktober Merupakan Tarikh Sambutannya Setiap Tahun

Apa Tu Halloween Dan Awatlaa Oghang Barat Menyambutnya 31 Oktober Merupakan Tarikh Sambutannya Setiap Tahun

Apa Tu Halloween Dan Awatlaa Oghang Barat Menyambutnya 31 Oktober Merupakan Tarikh Sambutannya Setiap Tahun
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme