cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



8 Langkah Lagu Mana Mendisiplinkan Anak Tidoq Di Bilik Sendiri


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-13 06:34:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Tidoq bersama baby memberikan banyak manfaat kepada baby dan ibu. Good bondin untuk baby-mommy. Baby ghasa lebih selamat dan lebih sihat dari sudut emosinya. Sampai masa anak kecik tu perlu tidoq ditempatnya sendiri. Sampai masanya dia perlu diasuh untuk jadi berani dan confident. Namun dia terlalu ingin melekat ditilam parents. Parents jugak ghasa kesian ingin tinggaikan dia sendirian di biliknya. Ikuti perkongsian dari Baizura Yaso lagu mana beliau mendisiplinkan anak-anaknya untuk tidoq di bilik sendiri.

1 Kerajinan dan disiplin parents. Yang pertama dan palin utama adalah kerajinan parents ni. Rajin teman anak makan, rajin teman anak main, rajin tidoqkan anak dsb. Kemudian disiplin diri.

2 Mula disiplinkan anak seawai barangkali untuk semua urusan yang memerlukan aturan masa macam makan, tidoq, main dan mandi.

3 Makan. Anak yang dah boleh makan pastikan makan mengikut waktunya. Waktu makan semua perlu makan. Makan sama-sama. Makan satu dulang boleh mengeratkan ukhuwah depa dan mengurangkan basuhan pinggan. Untuk disiplinkan makan, kalau tak makan waktu makan, no food after waktu makan habih.

4 Dinner. Dinner yang mengenyangkan amat membantu anak untuk tidoq lena di waktu malam. Make sure depa makan malam dan minum cukup ayaq atau susu. No chocolate drink. No manehh or sugaq.

5 Bermain. Bermain secara jasad, bukan permainan di screen. Bermain adalah tanggungjawab kanak-kanak untuk membantu tumbesaran sihat depa. Koata bermain yang cukup amat membantu untuk tidoq yang nyenyak dan optimum. Tidoq yang cukup pulak membantu untuk perkembangan otak yang sihat. Oleh tu jangan kita sekat keperluan depa untuk bermain. kalau risau keselamatan, rajinlah kiranya untuk kita menemani depa bermain.

6 Untuk tidoq yang nyenyak, perlukan keadaan yang selesa. Badan, emosi dan dan bilik yang selesa. Mandi dan pakai baju yang selesa. Bilik yang tak panaih dan tilam yang tak seghabut. Dan emosi yang stabil. kalau tak selesa depa akan terbangun dan cari parents.

7 Emosi. Anak yang tidoq dalam keadaan teghiak atau marah atau meghajok atau ketaq lutut akan mudah mengigau atau tersedaq waktu malam. Setkan mood tidoq sebaiknya. Nak anak tidoq dalam biliknya maka parent perlu tidoqkan anak. Bacakan buku ceghita atau dok berceghita. ceghita yang ada akhlak value. Nasihat kepada anak adalah torrrbaek waktu bagini. Boleh ulang hafazan. Baca doa sama-sama dan tidoq. Kadang-kadang tertidoq di bilik anak je kita. tak awatlaa, latihan untuk kita jugak. Yang ada baby kecik dan anak besaq, pandai-pandailah laki bini agihkan tugaih ikut kesesuaian. Keadaan bilik selesa, anak selesa, makan dah kenyang, main dah cukup letih. InsyaAllah tidoqlah depa sampai ke pagi.

8 Bagi anak yang dah besaq 4 tahun dah boleh disiplinkan waktu mangkit tidoq. Waktu mangkit perlu mangkit. Nak tidoq lagi tengahari kita sambung lagi. Tidoq sejam atau dua. Waktu tidoq antara 12 tghr hingga 3 petang. tak boleh tidoq lebih dari dua jam kalau tak, siap la tak tidoq malam on time pulak. Untuk anak empat tahun ke ataih ni koata tidoq perlu optimum saja. Terkurang tidoq boleh jadi cranky, terlebih tidoq siang, malam pulak segaq mata. Kanak-kanak 1 4 tahun perlu tidoq 12 jam sehari. Waktu tidoq 8-10 jam sehari adalah optimum untuk umoq lebih empat tahun. By the way parents . Nak disiplinkan anak, kita dulu yang kena disiplin. Nak disiplinkan anak kita dulu yang perlu palin rajin. Dan pasai kedua-dua tuntutan ni jadi punca acap kali kita kecundang. Tapi tak awatlaa, kita cuba try test lagi sepertimana anak-anak kita tak jemu cuba try test try test. Selain tidoq ada berbagai perkara lagi yang memerlukan disiplin untuk membesaqkan depa. Secara tak langsung kita sedang mendisiplinkan diri kita. Untuk mendisiplinkan, tak hanya dengan menyuruh, tapi mendemonstrasikan. betoi tak?Mendemonstrasikan pulak agak mencabaq bagi yang tak cukup masa untuk memberikan perhatian kepada setiap satunya. Perlukan kerjasama ibu dan bapak. Semoga dipermudahkan. Setiap yang kita hajati walau sekecil apa pun, kita mintak pada Allah. Filed Under: Tips adsbygoogle = window. adsbygoogle . push ;Reader InteractionsLeave a Reply Cancel replyYour email address will not be published. CommentName Email Website Primary SidebarSearch the site . . . Recent Posts Info 10 Kafe Tema Yang Wajib Dilawati Di Tokyo, Jepun Gambar Menarik Apabila Takdir Menentukan Segalanya . pernikahan Pasangan Yang Menarik Dari Amerika Syarikat 8 Langkah lagu mana Mendisiplinkan Anak Tidoq Di Bilik Sendiri 5 jenih Bahan Kimia Yang Palin Ketagih Tamagotchi Kembali: Haiwan Peliharaan Digitai Ikonik Zaman 90an la nih Kembali! ArchivesOctober 2017September 2017August 2017July 2017June 2017May 2017April 2017March 2017February 2017January 2017December 2016November 2016October 2016September 2016August 2016July 2016June 2016May 2016April 2016March 2016February 2016January 2016December 2015November 2015October 2015September 2015August 2015July 2015June 2015May 2015April 2015March 2015February 2015January 2015December 2014November 2014October 2014September 2014August 2014July 2014June 2014May 2014April 2014March 2014February 2014January 2014December 2013November 2013October 2013September 2013August 2013July 2013June 2013May 2013April 2013March 2013February 2013January 2013December 2012November 2012October 2012September 2012August 2012July 2012June 2012May 2012April 2012March 2012February 2012January 2012December 2011October 2011May 2011April 2011March 2011February 2011January 2011December 2010November 2010October 2010September 2010August 2010July 2010June 2010May 2010March 2010February 2010January 2010 Footervaq wau = wau ; wau. push small , 6hwx2pesuu0s , 7ua ; function vaq s=document. createElement script ; s. async=true; s. src= //widgets. amung. amerika/small. js ; document. getElementsByTagName head 0 . appendChild s ; ; adsbygoogle = window. adsbygoogle . push ; var googletag = googletag ; googletag. cmd = googletag. cmd ; googletag. cmd. push function googletag. defineSlot /16069941/amazingnara-mediumrect , 300, 250 , div-gpt-ad-1493016369189-0 . addService googletag. pubads ; googletag. pubads . enableSingleRequest ; googletag. pubads . collapseEmptyDivs ; googletag. enableServices ; ; googletag. cmd. push function googletag. display div-gpt-ad-1493016369189-0 ; ; Entri Terkini Info 10 Kafe Tema Yang Wajib Dilawati Di Tokyo, Jepun Gambar Menarik Apabila Takdir Menentukan Segalanya . pernikahan Pasangan Yang Menarik Dari Amerika Syarikat 8 Langkah lagu mana Mendisiplinkan Anak Tidoq Di Bilik Sendiri 5 jenih Bahan Kimia Yang Palin Ketagih


8 Langkah Lagu Mana Mendisiplinkan Anak Tidoq Di Bilik Sendiri




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme