cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}6 Pemimpin Dunia Yang Hidup Secara Sederhana


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-09-16 17:16:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Halimah Yacob telah menjadi Presiden Singapura pada 14 September yang lepaih. Pemimpin berhijab tu bukan saja menarik perhatian masyarakat Singapura tapi jugak masyarakat di seluruh dunia. Sebuah kenyataan menarik yang dibuat oleh Presiden Singapura tu tang mana dia tak akan tinggai di rumah rasmi presiden tapi dia akan teruih tinggai di sebuah apartment di Yishun.

Namun, bukan hanya Halimah soghang saja presiden yang merendah diri. Berikut merupakan enam pemimpin dunia yang menjalani hidup sederhana walaupun telah menjadi pemimpin negara: President Keenam Iran, Mahmoud Ahmadinejad Presiden keenam Iran tu telah menjadi penyelamat kategori pemimpin negara Arab yang mempunyai kehidupan sederhana . Gerakan politik Mahmoud mula menonjol apabila Mahmoud menjadi mayoq Tehran pada tahun 2003 dan dia jugak telah disenaraikan diantara 10 Mayoq torrrbaek di dunia.

masa terpilih menjadi presiden pada tahun 2005, dia dilapoqkan telah tinggai di rumah peribadinya di Tehran dan selama pimpinannya, ekonomi Iran mula berkembang, muncoinya revolusi saintifik, dan penghargaan dunia terhadap hak manusia di Iran. Presiden ke-40 Uruguay, Jose Mujica Jose Mujica telah diberi gelaran sebagai presiden termiskin di dunia .

Apabila dipilih menjadi presiden pada tahun 2010, Jose telah memotong gaji presiden yang diterimanya dan memilih untuk menerima bayaran sebanyak amerika 1,250 RM5, 240 sebulan. Dan, baki gaji sebanyak amerika 142 juta akan didermakan kepada oghang miskin. Kesederhanaan Jose telah terlihat dari gaya dan harta yang dimilikinya. masa menghadiri majlih perlantikkan menteghi, dia hanya memakai selipaq saja.

Laporan kekayaan tahunan negara Uruguay, menunjukkan kekayaan milik Presiden Jose Mujica pada tahun 2010 adalah amerika 1,800 RM7, 545 , sama nilai dengan sebuat gheta Volkswagen Beetle 1987 miliknya. Presiden Paraguay, Fernando Lugo Sebagai ketua agama, gerakan Fernando Luga boleh dianggap sebagai berani. Selain aktif dengan aktiviti kerohanian, Fernando jugak aktif membantu petani dalam mendapatkan semula tanah depa yang telah dirampaih.

Ahli politik, Budiman Sudjatmiko, yang penah melawat rumah Fernando pada tahun 2008, mengambaqkan yang rumah Fernando hanya mempunyai tv lama berukuran 17 inci terletak di ataih meja makan yang bersatu dengan ruang tamu dan bersofa lama. Bilik Fernando pulak hanya mempunyai empat katil dan satu meja bacaan yang bersaiz sederhana. President Bolivia, Evo Morales penah merasai hidup dalam kemiskinan sejak kecik lagi.

Dalam tindakan demonstrasi tu, dia telah datang sebagai presiden yang mampun menggerakkan massa pasai serin menyuarakan pemahaman anti-Amerika-nya. elok-elok ja dilantik menjadi presiden, Evo telah mengumumkan potongan setengah gajinya untuk membayaq menampung kekurangan guru dan doktoq. Dan, masa Peru dilanda gempa bumi pada tahun 2007, di Haiti dan Chile jugak, Evo telah mendermakan separuh dari gajinya kepada mangsa gempa.

Presiden Malawi, Joyce Banda Selepaih dipilih menjadi presiden pompuan pertama Malawi, Joyce Banda telah menjuai jet presiden dan 60 Limosine Mercedes pasai menurut laporan APluih, Joyce saja-saja menjuai ke semua aset negara tu untuk menjimatkan kewangan negara dan tak ceghita untuk terbang mengunakan kapai terbang komersial. Wang hasil jualan tu digunakan untuk memberi makanan kepada 1 juta rakyat Malawi.

Presiden cuba try test, Fidel Castro Fidel Castro sentiasa kena ambush oleh negara barat pasai ura-ura yang kata dia mempunyai harta yang melimpah. Dia ghamai dok kata telah menyimpan wang sebanyak amerika 90 juta di luaq cuba try test. Namun yang konfem tuduhan tu adalah tak betoi, pasai di hanya menerima gaji 900 peso cuba try test atau RM150 sebulan.

walaupun gajinya sedikit, tu tak membimbangkan Fidel, dan, antara jasanya yang palin diingati adalah masa dia membukakan pintu pejabat presidennya untuk dijadikan sebagai tempat tinggai mangsa banjiaq di cuba try test. utaranews. com


6 Pemimpin Dunia Yang Hidup Secara Sederhana

6 Pemimpin Dunia Yang Hidup Secara Sederhana

6 Pemimpin Dunia Yang Hidup Secara Sederhana
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme