cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



5 Faktoq Kegagalan Windows Phone


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-12 17:12:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


awai minggu ni Microsoft mengesahkan Windows 10 Mobile bukan lagi tumpu utama bagi pihak Microsoft. ni memadamkan matlamat peminat tegaq platform yang kali terakhiaq menerima peranti utama dari Microsoft pada tahun 2015. Kegagalan sistem operasi ni pastinya mengecewakan depa yang tak meminati Android dan iOS. tapi apakah agaknya faktoq yang menyebabkannya jeronoih tersungkur? Berikut ialah pada hemat kami lima faktoq dengan impak palin besaq.

Kekurangan Sokongan Aplikasi Sejak dari tahun pertama pelancaran Windows Phone 7, jumlah aplikasi yang ditawaqkan adalah sedikit berbandin untuk Android dan iOS. Dua iterasi sistem operasi selepaih tu masalah yang sama berterusan. Aplikasi terkenai macam Instagram hanya jengoi secara rasmi pada tahun 2013, setahun selepaih ia tiba di Android dan tiga tahun selepaih iOS.

Sementara tu satu demi satu aplikasi rasmi tak lagi disokong macam Waze. Peranti pintaq di pasaran memerlukan aplikasi rasmi yang menjaminkan sokongan kesemua fungsi terkini. Apabila takdak sokongan aplikasi, pengguna akan mula mencari alternatif. awatlaa perlu kekai menggunakan peranti WP sedangkan peranti Android kelaih permulaan mempunyai senarai aplikasi yang lebih banyak.

Terlalu Lambat Ke Pasaran Yang Didominasi iOS Dan Android Windows Phone 7 dilancaqkan pada tahun 2010, ni ialah dua tahun selepaih Android dan tiga tahun selepaih iOS dilancaqkan. Kelewatan Microsoft untuk menghasilkan sistem operasi untuk telefon ialah antara kagagalan terbesaq di dalam sejarah depa. walaupun depa adalah syarikat perisian yang ternama dengan poket yang tebai, depa masih dok gagai untuk mengatasi Google dan Apple di dalam arena ni.

walaupun pada awainya depa mempunyai momentum untuk berjaya, ketiadaan aplikasi menrencatkan pertumbuhan Windows Phone. Peningkatan penggunaan Android adalah terlalu pantaih dengan bantuan peranti yang dijuai pada ghega juah lebih mampu milik berbandin apa yang ditawaqkan untuk Windows Phone. Apabila takdak lagi momentum, Windows Phone menjadi hidup segan meninggai dunia tak mau.

Perisian Yang Bermasalah Perisian WP femes dengan beberapa masalah pada awainya. Yang kami alami sendiri ialah penggunaan data yang amat tinggi pasai integrasi buku alamat dengan media so-siall. Setiap kali buku alamat dibuka peranti akan buat segaq semula bagi meletakkan statuih Facebook terkini yang diupload individu di dalam senarai. Pada tahun 2010 pelan data masih dok lagi mahai berbandin la la nih dan akibatnya kami terpaksa membayaq beberapa ratuih ringgit pasai terlebih menggunakan kuota data.

Peranti Lumia 950XL dengan Windows 10 Mobile pulak mempunyai masalah gagai berfungsi, meninggai dunia secara tiba-tiba dan skrin yang tak responsif. Bagi sebuah peranti utama yang dijuai pada ghega lebih kughang RM3000. Haruih diingat pada tahun 2015, ni ialah ghega yang amat mahai bagi peranti utama. Galaxy Note 5 dijuai pada ghega RM2699 masa dilancaqkan pada tahun yang sama.

Masalah aplikasi yang perlahan dan sistem multitaskin yang memerlukan segaq semula selepaih diaktifkan semula wujud pada setiap generasi WP. Pengoptimasian aplikasi macam tak dilaku. pasai masalah perisian ni, kami menjadi tawaq hati untuk menggunakan WP. Rekaan Peranti Dan Antaramuka Yang mencemuihkan cuba try test bandinkan antaramuka Windows Phone 7 dengan Windows 10 Mobile.

Apakah perubahan yang berlaku selepaih tiga generasi ia dilancarkan? Perubahan palin ketara hanyalah saiz jubin aplikasi yang lebih besaq dan boleh diletakkan dengan lebih banyak pada muka hadapan. Dalam tempoh yang sama antaramuka Android berubah untuk kelihatan semakin minimalih Marshmallow dan dengan pelbagai fungsi baghu. Rekaan peranti yang agak mencemuihkan jugak jadi punca ia gagai menarik minat pengguna.

Kita gunakan Lumia 950Xl sebagai contoh sekali lagi. Ia masih dok menggunakan panel polikarbonat yang terasa mughah apabila dipegang. Peranti pesain macam iPhone dan Galaxy S kesemuanya diperbuat daripada bahan kaca dan logam. Di tahun 2015, peranti utama dengan bahan yang tak premium tak lagi dapat dimaafkan. Secara peribadi peranti WP terakhiaq yang kelihatan menarik ialah Lumia 1020 yang haruih diakui masih dok lagi kelihatan seksi la la nih empat tahun selepaih dilancaqkan.

Kekurangan Sokongan Pengeluaq masa dilancaqkan pada tahun 2010, peranti WP7 dikeluaqkan oleh Samsung, HTC, Nokia, Dell dan LG. tapi apabila Windows 10 Mobile dilancaqkan, peranti dari pengeluaq femes tak lagi kelihatan. Platform Windows Phone tak lagi dipandang sebagai menguntungkan dengan jumlah jualan peranti yang amat rendah. Sejak setahun kebelakangan ni peranti WP hanya dihasilkan oleh pengeluaq PC macam HP dan Acer.

Kedua-dua syarikat ni bukanlah nama besaq dalam arena pembuatan telefon pintaq. Apabila Microsoft tak lagi menggunakan nama Nokia pada peranti depa, brand recognition di kelompok majoriti pengguna semakin berkurangan. Realitinya di sini ialah NAMA amat memainkan peranan dalam penjualan peranti di dalam pasaran semasa. Apabila nama besaq tak lagi mempunyai kepercayaan terhadap WP, kepercayaan dari pengguna jugak sedikit sebanyak akan terjejaih.

Kegagalan Windows Phone sebenaqnya sedikit menggempaqkan pasai Microsoft ialah nama yang cukup besaq dalam dunia sistem operasi. ni membuktikan sekiranya hampa pakaq di dalam bidang hampa, ia bukan penjamin kejayaan akan berterusan apabila cuba try test try test bidang baghu. Kami masih dok ingin berterima kasih kepada depa memperkenaikan semula pengecasan tanpa wayaq pada telefon pintaq Lumia 920 , imbasan wajah Lumia 950XL dan kemampuan berubah menjadi desktop Continuum .

Kami tau terdapat ghamai peminat kipaih meninggai dunia Windows Phone di Amanz oleh tu habaq kami apakah agaknya penyebab kegagalan sistem operasi ni?


5 Faktoq Kegagalan Windows Phone

5 Faktoq Kegagalan Windows Phone




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme