cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}17 Fakta Yang Menakjubkan Tentang Pasai Badan Manusia Yang Kita Tak Perasan


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-16 19:02:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Kita cenderung untuk berpikiaq dan mengetahui bahawa badan kita telah dicipta dengan sempurna. Kita tau lagu mana ia berfungsi dan apa jenih perubahan dan proses yang berlaku, tapi sebenaqnya, tubuh badan manusia adalah satu mekanisme yang kompleks dan misteri sehingga buat pakaq, doktoq mahupun saintis menjadi keliru. Disini admin bawakan 17 fakta menarik disetiap sudut badan kita yang hampa akan ghasa kagum dan bersyukoq. Adakah hampa tau pasai ni?1- Pencetakan lidah kita sungguh baq hang, unik, cuba try test tengok dengan teliti apabila tunjuk ia kepada seseoghang.

2- Sehelai rambut boleh gantung sebiji epai. Walaubagaimana pun saintis tak menentukan dimensi epai hat sama dok habaq tadi.

3- Bilangan bakteria dalam mulut kita sama bilangannya dengan manusia yang hidup dimuka bumi, atau lebih4- Kelajuan otak kita berpikiaq kira-kira 400 km/h.

5- Apa yang kita biasa tengok ada 4 jenih darah, tapi sebenaqnya ada 29 kesemua sekali! Bilangan yang lain ni terdapat pada subtype di Bombay dan sebilangan kecilnya ada pada keluarga di Jepun.

6- Dalam masa sehari, darah yang mengaliaq pada badan kita bergerak sejauh 19,312 kilometer.

7- Panjang keseluruhan semua saraf dalam tubuh manusia ialah 75 kilometer.

8- Sebiji mata manusia boleh membezakan sehingga 10 juta warna yang berbeza. Tapi otak kita tak dapat ingat semua daripadanya.

9- Telinga kita akan teruih berkembang sepanjang hidup kita dengan kelajuan satu perempat dari satu milimeter setahun !10- Jantung yang pam dalam badan kita berdenyut sebanyak 35 juta kali setahun. ya, 35 juta kali setahun!11- hari-hari, badan manusia akan kehilangan kira-kira satu juta sel-sel kulit yang jumlah 2 kilogram setiap tahun.

12- 1 centimeter kulit hampa mengandungi 100 sensoq kesakitan.

13- Rata-rata manusia menggunakan 35 tan makanan sepanjang hidupnya.

14- soghang manusia akan meluangkan masa kira-kira 5 tahun untuk kelip mata. Nasib baik, kita boleh buat banyak perkara pada masa yang sama.

15- 100,00 tindak balaih kimia berlaku setiap saat dalam otak kita16- Kelajuan bersin hampa adalah 160 km/h17- Apabila kita ghenyih, 17 otot dimuka akan bergerak. Manakala apabila teghiak akan mengaktifkan 43 yang lain. Jadi senyumlah selului : Rujukan:1- https://link. springer. com/chapter/10.

1007 peratus2F978-3-540-74549-5 122 page-12- htt


17 Fakta Yang Menakjubkan Tentang Pasai Badan Manusia Yang Kita Tak Perasan
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme